Usein Kysyttyä

Toistuvasti Kysyt

Veloitatteko oikeasti aina vain 5€ tai 10€ laskutuksesta?

Veloitamme laskutuksesta tosiaan vain kiinteän 5€ tai 10€ palvelumaksun. Laskutit kauttamme sitten 500€ tai 8000€, niin perimme siitä minimaalisen 10€ palvelumaksun. Pikkulaskutuksen veloitus (alv0% enintään 100€) on vain 5€. Tämä on lähes aina merkittävästi edullisempi vaihtoehto kuin prosenttiperusteisen laskutuspalvelun käyttö. Ainoastaan hinnaston mukaiset lisäpalvelut (ulkomaan laskutus, muu kuin EUR-valuutassa laskutus ja ulkomaiselle pankkitilille maksu) tuovat pienen lisämaksun. Ryhmälaskuissa palvelumaksu on henkilökohtainen.

Pitääkö minun rekisteröityä palveluunne?

Palveluumme ei rekisteröidytä erikseen, vaan voit alkaa laskuttaa heti. Ensimmäisen laskutuksen yhteydessä sinulta kysytään palkanmaksutiedot, ja rekisteröitymien tapahtuu kun laskutuspyyntö on luotu onnistuneesti.

Voinko laskuttaa ryhmän palkkion?

Kauttamme voi laskuttaa ryhmän koko palkkion yhdellä laskulla. Laskutuslomakkeella valitaan joko oma työ, tai ryhmän palkkio. Huomaathan, että ryhmän palkkio tulee jakaa jollakin tavalla koko ryhmän kesken. Koko palkkiota ei siis voida tulouttaa yhdelle henkilölle. Palvelumaksu peritään palkanmaksun yhteydessä jokaiselta erikseen hinnaston mukaisesti.

Lue lisää kohdasta Ryhmälaskutus.

Yleistä Laskutuksesta

Tein laskutuspyynnön. Milloin lasku lähtee asiakkaalle?

Virka-aikana lähetetyt laskutuspyynnöt tarkastetaan ja lähetetään asiakkaalle saman päivän aikana. Saat erillisen sähköpostin meiltä, kun olemme ottaneet laskutuksen käsittelyyn. Virka-ajan ulkopuolella tehdyt laskutuspyynnöt käsitellään seuraavana arkipäivänä.

Edellytyksenä laskun lähetykselle on oikein täytetty laskutuspyyntö. Jos huomaamme laskutuslomakkeen täytössä mitään epäselvyyksiä tai virheitä, niin olemme välittömästi yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse lomakkeen täyttäjään.

Voinko laskuttaa kauttanne ulkomaista yritystä?

Ulkomaista yritystä voi laskuttaa kauttamme jos työ on tehty Suomesta. Veloitamme siitä hinnaston mukaisen lisämaksun.

EU-alueella toimivia yrityksiä laskuttaessa tarvitsemme yrityksen toimivan VAT-tunnuksen (ALV-tunnus), jotta lasku voidaan lähettää käänteisellä Alv 0%-verokannalla. Jos toimivaa VAT-tunnusta ei ole, niin lasku lähetetään Suomen Alv-kannan mukaisesti.EU-alueen ulkopuolella toimiville yrityksille lasku lähtee aina Alv 0%-verokannalla, mutta yrityksen yritystunnus tulee ilmoittaa laskutuspyynnössä.

Jos laskun vastaanottavalla taholla ei ole voimassaolevaa VAT-tunnusta, niin laskutuksessa sovelletaan Suomen alv-kantaa.

Tein laskutuslomakkeen täytössä virheen, mutta ehdin lähettää sen. Miten virhe korjataan?

Jos huomaat tehneesi täyttövirheen lähetettyyn laskutuspyyntöön, niin laita välittömästi sähköpostilla viesti aiheesta osoitteeseen info@keikkalasku.fi. Älä tee uutta korvaavaa laskutuspyyntöä ennen kuin olemme kuitanneet miten asiassa kannattaa edetä. Tällä vältetään se, ettei asiakkaalle lähde kahta laskua.

Jos asiakkaalle on lähetetty virheellinen lasku, niin asia saadaan kyllä korjattua helposti. Riippuen asiakkaan laskutusjärjestelmästä voimme lähettää asiakkaalle uuden korjatun laskun, ja tarvittaessa sen lisäksi myös hyvityslaskun. Yleensä asiakas infoaa, jos erilliselle hyvityslaskulle on tarvetta.

Tein laskutuspyynnön ja sain teiltä kuittauksen laskun lähetyksestä. Asiakas ei kuitenkaan ole saanut laskua, miten toimitaan?

Sähköpostilaskuissa on aina mahdollisuus, että lasku päätyy vastaanottajan roskapostiin. Tämä johtuu vastaanottajan sähköpostin turvallisuusasetuksista. Jos asiakas siis sanoo ettei ole saanut laskua, niin ensimmäisenä kannattaa kehottaa tarkistamaan roskaposti/tarjouskansiosta. Tämän jälkeen seuraava vaihtoehto on se, että lähetämme laskun pyynnöstänne uudestaan.

Verkkolaskuissa laskut hukkuvat todella harvoin, ja silloin on yleensä kyse asiakkaan verkkolaskujärjestelmässä olevasta virheestä. Verkkolaskua ei voi lähettää uudestaan, joten verkkolaskuvirheen sattuessa lasku lähetetään asiakkaalle sähköpostitse, vaikka verkkolaskutus olisikin asiakkaan ensisijainen toive. Tälläisissä tapauksissa myös tarvittaessa soitamme laskun vastaanottavalle taholle.

Arvonlisävero (ALV)

Mihin alv-kantaan myymäni palvelu (työ) kuuluu?

Alle on koottu yleisimpiä laskutuspalvelukäyttäjiä koskevia palveluja ja niiden alv-kantoja. Alv 24% on yleinen arvonlisäverokanta, joka kattaa käytännössä kaikki alat, mitkä eivät kuulu alv-vapautuksen,- tai alv 10% verokannan piiriin.

ALV-vapautus

  • Esiintymispalkkiot (esim. muusikot, juontajat, sirkustaiteilijat, tanssijat, mallit ja näyttelijät)
  • Yleissivistävän koulutuksen ja ammattikoulutuksen palvelut
  • Kuvitus (Kuvitukset ovat tekijänoikeuden luovutuksina alvittomia. Alv lisätään, jos niitä käytetään mainostarkoitukseen)
  • Käyttökorvaukset (esim. sävellys tai sovitus, jos tekijänoikeuksia jää laskuttajalle, ja käyttöoikeutta/tekijänoikeuksia siirtyy laskutettavalle)

ALV 10%

  • Liikuntapalvelut (jolla annetaan mahdollisuus liikunnan harjoittamiseen)

ALV 24%

Eläkevakuutus (YEL)

Mikä on Yel-vakuutus?

Yel-vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus. Kaikki laskutuspalvelua käyttävät luokitellaan eläkevakuuttamisessa Yel-vakuutuksen piiriin. Laskutuspalvelun käyttäjät ovat siis samalla tavalla velvollisia hoitamaan itse oman eläkevakuuttamisensa kuin varsinaiset yrittäjätkin, esim. toiminimiyrittäjät. Suurimman osan laskutuspalvelua käyttävien ei kuitenkaan tarvitse ottaa Yel-vakuutusta.

Pitääkö minun ottaa Yel-vakuutus?

Jos vuosittaiset bruttoaniosi laskutuspalveluista tai yritytystoiminnasta yhteenlaskettuna jäävät alle 8575,45€ (vuonna 2023), niin et ole velvollinen ottamaan Yel-vakuutusta. Laskutuspalvelun käytön tai muun yritystoiminnan tulee myös jatkua yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta.

Yel-vakuutus tulee tarvittaessa ottaa itse. Laskutuspalvelun käyttäjän omalla vastuulla on myös seurata vuosittaista tulokertymää, sillä me näemme tilanteen vain Suomen Keikkalaskun maksamien palkkojen osalta. Autamme Yel-vakuutuksen ottamisessa, ja kerromme tarvittaessa tarkemmin miten asia etenee. Olethan meihin siis yhteydessä, jos tarvitset apua Yel-vakuutukseen liittyen.

Kulukorvaukset

Voinko saada kulukorvaukset verovapaana?

  • Asiakkaalta laskutetut matkakulut voidaan maksaa verovapaana. Matkakuluja on mm. päiväraha, ateriakorvaus, kilometrikorvaus, pysäköintikulut ja majoituskulut. Verohallinto edellyttää, että laskutuspalvelun asiakkaalle lähettämässä laskussa kulujen osuus on eritelty.
  • Jos asiakkaan kanssa on sovittu kokonaispalkkiosta, joka sisältää mahdolliset kulut, voidaan matkakulut maksaa verovapaana. Kulukorvaukset eritellään kuitenkin laskulle, jotta ne voidaan maksaa verovapaana.

Kaikista kuluista on esitettävä Verohallinnon vaatimukset täyttävä tosite: Kuva kuiteista, matkalasku (laskutuslomakkeellamme) ja tarvittaessa lisäksi muu selvitys. Kulut tulee liittyä suoraan laskutettavaan työsuoritukseen, ja ne tulee olla kertaluonteisia. Et siis voi saada verovapaana kulukorvauksena työvälinehankintoja, tai muuta kulua, mikä jää käyttöösi työsuorituksen jälkeen. Nämä hankinnat voit kuitenkin vähentää verotuksessa tulonhankkimiskuluina ks. Tulonhankkimiskulut.

Tarvikekuluja (muut kuin matkakulut) ei voida maksaa verovapaana. Voit kuitenkin laskuttaa tarvikkeita asiakkaalta. Tarvikkeet voidaan huomioidaan tulonhankkimiskuluina, jos ne ovat selkeästi sen luonteisia kuluja, että tarvikkeita ei voi käyttää muuhun työhön tai myöhemmin muuhun tarkoitukseen.

Tulonhankkimiskulut

Mitä tulonhankkimiskulut ovat?

Tulonhankkimiskuluilla tarkoitetaan ammattisi harjoittamiseen kohdistuvia kuluja. Esim. työvälineet, ammattikirjallisuus ja vaikka toimitila/treenikämppävuokrat voidaan katsoa tulonhankkimiskuluiksi. Kun ilmoitat tulonhankkimiskulut veroilmoituksessa, niin saat laskettua kokonaisverotustasi, ja voit saada veronpalautuksia.

Mitä kaikkea voin ilmoittaa tulonhankkimiskuluiksi?

Voit ilmoittaa tulonhankkimiskuluiksi käytännössä mitä tahansa työtä tai ammattitaidon ylläpitämistä/kehittämistä varten tehtyjä hankintoja, tai muita kuluja. Muusikko voi ilmoittaa tulonhankkimiskuluiksi esim. soitinhankinnat, ja muut soittamiseen liittyvät hankinnat (kielet, plektrat, nuotit, printterin muste, iPad yms.). Rakennusalalla tulonhankkimiskuluiksi kelpaa luonnollisesti mm. työvälineet. Kalliimmat hankinnat, kuten esim. tietokone, tulee vähentää poistoina, jolloin hankintakulu jakautuu usealle verovuodelle. Tärkeää on, että kaikkien kulujen osalta on kuitit tallessa, sillä Verohallinto saattaa kysyä niitä nähtäväksi. Myös päivärahoja ja km-korvauksia varten on syytä pitää jonkinlaista kirjanpitoa.

Voit saada palkanmaksun yhteydessä matkakuluja (km-korvaus ja päiväraha) jo valmiiksi tulonhankkimiskuluina (kulut joita ei voida maksaa verovapaina). Nämä kulut tulee kuitenkin ilmoittaa seuraavana vuonna täytettävässä veroilmoituksessa tulonhankkimiskuluina, jotta Verohallinto hyväksyy ne tulonhankkimiskuluiksi. Muussa tapauksessa kulut muuntuvat veronalaiseksi tuloksi verotuksessasi (ks. Kulukorvaukset - Voinko saada kulukorvaukset verovapaana?).

Osa työhön liittyvistä kuluista on saatettu jo maksaa verovapaana kulukorvauksena palkanmaksun yhteydessä (esim. päiväraha, km-korvaukset, muut kulut kuitteja vastaan), eikä niitä silloin voi enää lisätä tulonhankkimiskuluiksi.

Lähetämme kaikille asiakkaillemme koosteen siitä kuinka palkon kauttamme laskutetuista keikoista on oikeutettu ilmoittamaan veroilmoituksessa tulonhankkimiskuluiksi. Verohallinto on määrännyt tulonhakkimiskulujen omavastuuksi 750€, joten verovähennykset alkavat vaikuttaa vasta tulonhankkimiskulujen ylittäessä omavastuurajan. Esim. jos ilmoitat tulonhankkimiskuluiksi 1750€ katsotaan vähennyskelpoiseksi tulonhankkimiskuluksi 1000€ (1750€-750€=1000€). Tuo omavastuuraja kuitenkin ylittyy monilla keikkatyötä tekevillä melko nopeasti, joten tulonhankkimiskulut kannattaa ehdottomasti ilmoittaa veroilmoituksessa.

Ryhmälaskutus

Voiko palvelun kautta laskuttaa ryhmän palkkioita?

Voit laskuttaa koko ryhmän palkkion, jolloin asiakas saa yhden laskun koko ryhmän puolesta. Ryhmälaskutus on erityisen suosittua muusikkojen esiintymispalkkioiden käsittelyssä, mutta se toimii myös muiden ryhmien kohdalla. Ryhmälaskussa palkkio jaetaan laskun lähettäjän määrittämällä tavalla ryhmän kesken, ja jokainen saa maksun omalle tililleen.

Miten ryhmälaskutus tehdään?

Ryhmälaskutuksen tekeminen on vaivatonta. Laskutuslomakkeen toisella sivullavalitset ensin 'Ryhmän työ' ja syötät sen jälkeen ryhmän nimen. Tämän jälkeen sivullakolme on mahdollista syöttää lomakkeelle ryhmän muut henkilöt kohdasta 'Lisäähenkilö ryhmälaskulle'. Muiden henkilöiden osalta tulee syöttää vain etunimi, sukunimi ja sähköpostiosoite. Mikäli muut jäsenet ovat jo rekisteröityneetpalveluumme, käytä heidän aiemmin ilmoittamiaan sähköpostiosoitteita.

Jos ryhmälaskulla on mukana uusia käyttäjiä, lähetämme heille ohjeet palkanmaksutietojen toimittamiseksi. Laskutuksen tekijän ei tule toimittaa muiden henkilöiden palkanmaksutietoja. On tärkeää huomata myös, että omia tietoja ei tule syöttää uudestaan sivulla kolme, sillä laskutuksen tekijä lisätään ryhmälaskulle automaattisesti.

Miten palkkio jaetaan ryhmän kesken?

Palkkion jakamisessa on kaksi vaihtoehtoa: tasajako (lomake suorittaa jakamisen automaattisesti) tai muu haluttu jakotapa, jolloin palkkion voi jakaa haluamallaan tavalla ryhmän kesken. Palkkiot maksetaan jokaisen omalle tilille, ottaen huomioon henkilökohtaiset verokorttien veroprosentit. Mahdolliset kulukorvaukset, kuten matkakulut, on ilmoitettava laskutuksen yhteydessä kaikkien ryhmän jäsenten osalta.

Kun laskutettava taho on maksanut laskun, se käsitellään ja maksetaan automaattisesti palvelumme kautta. Jos joiltakin ryhmän jäseniltä puuttuvat palkanmaksutiedot, se ei viivästytä muiden palkanmaksuja. Puutteellisten palkanmaksutietojen osalta lähetämme kyselyn sähköpostitse kaikille, joiden tietoja puuttuu tai jotka tarvitsevat täydentämistä.

Voiko oman osuuden laskuttaa omalla yrityksellä Keikkalaskulta?

Kyllä, jos yhdellä tai useammalla ryhmän jäsenellä on oma yritys, niin heidän tulee laskuttaa oma osuutensa Keikkalaskun kautta. Nämä henkilöt tulee merkitä lomakkeelle läpilaskuttajiksi, kun taas muut ryhmän jäsenet merkitään palkansaajiksi.

Läpilaskuttajille lähetetään ohjeet laskutuksesta sen jälkeen, kun Keikkalasku on vastaanottanut maksun asiakkaalta ja ryhmäpalkkio on laskettu.

Onko koko ryhmän palkkio mahdollista maksaa vain yhdelle?

Ryhmän palkkio tulee lähtökohtaisesti aina jakaa jotenkin ryhmän kesken, jotta maksu kohdentuu oikein tuloverotuksessa. Koko ryhmän palkkion maksaminen yhdelle kuormittaisi virheellisesti henkilön tuloverotusta sekä YEL-velvollisuutta. Tämän isäksi mahdolliset omat maksut tältä henkilöltä muille ryhmän jäsenille ovat käytännössä "pimeänä" maksamista.